Högalidens Friluftsområde

Sju kilometer väster om Hjo centrum ligger Högalidens friluftsområde. Området är fint beläget i ett lugnt skogsområde strax intill badsjön Mullsjön.

I Hjobygdens OK:s klubbstuga finns möjlighet till omklädning, dusch och toalett på nedre plan i stugan (med separat ingång).

Toaletten är öppen för allmänheten dagligen 8.00-21.00. För att kunna komma in till omklädningsrum och duschar behöver du vara medlem eller stödjande medlem och får då en kod.

Här finns mer info om klubbstugan.

I Högaliden finns många möjligheter till att bedriva ett aktivt friluftsliv:

Orientering med Hjobygdens OK
Hjobygdens Orienteringsklubb har i många år bedrivit sin verksamhet med knutpunkt i Högaliden. Mer info om föreningen och hur du kommer i kontakt med den finns här på hemsidan.

Naturpasset
Naturpasset är orientering i motionsform på dina villkor.

Här finns mer info om naturpasset.

Veckans Bana
Tycker du om att springa med karta i skogen, men vill inte ta steget in i orienteringsföreningen finns det under sommarhalvåret prova-på-banor att springa när det passar en själv. Kartor att låna finns under säsong på spårstavlan i lådorna märkta med Veckans Bana.

Promenad/löpning
För den som hellre springer på stigar än i skogen finns flera fina och lagom kuperade spår att välja på. Eljusspåret är 2,5 km och den nya rörelsestyrda LED-belysningen tänds vid skymning och lyser fram till 23.00. Lamporna ökar i ljusstyrka när du närmar dig och går tillbaka till en lägre nivå när du har passerat. Andra härliga spår är 1,5 km och 5 km. Spårkarta finns längre ner på sidan. Du kan också låna en karta och testa vårt fina trailspår, ca. 10 km. Karta finns på spårtavlan i lådan märkt Trialspår.

Längdskidor
När snön lägger sig över Högaliden finns möjlighet att åka längdskidor här. Håll utkik här på hemsidan för att se vad som är spårat.

Vandring
Västra Vätterleden (etapp 5) korsar genom Högalidens friluftsområde.

Cykling/MTB-spår
Hjo Velocipedklubb är aktiva i Högaliden och här finns många roliga och utmanande mountainbike-spår.

Pulkabacke
Varva ner efter längdskidåkningen med lite pulkaåkning i pulkabacken som ligger intill Friluftsfrämjandets stuga.

Lekpats
Med bland annat gungor och rutschkana.

Utegym
2023 byggdes ett utegym och en mindre hinderbana  intill lekparken. Belyst från skymning till 23.00.

Discgolfbana
I skogen finns en 18-håls discgolfbana med start vid parkeringen. Karta över banan

Grillplatser
Vid Friluftsfrämjandets stuga finns det grillplats med vindskydd och utmed 2,5 km, el-ljusspåret, 5 km, ca 800 meter från mål, finns ytterligare en grillplats.

 

Högalidens friluftsområde Hjo kommun

 

Ny karta över området.

 

 

Våra samarbetspartners